På Barncancerfonden arbetar vi strategiskt och målmedvetet. Det är så vi styr verksamheten i rätt riktning och det är så vi på sikt ska uppnå vår vision, att utrota barncancer. Med ny femårsstrategi på plats är vi redo att ytterligare stärka våra insatser och ansträngningar.
Vårt arbete handlar i slutändan om att rädda liv. Det handlar om att bidra till att drabbade och deras familjer får en bättre livssituation genom viktiga stödinsatser, om att informera och driva våra viktiga frågor i samhällsdebatten och att stärka den långsiktiga och mycket komplicerade forskningen på barncancersjukdomar. När så pass mycket står på spel måste vi fatta rätt beslut, och det är därför vår strategi är viktig.
Kärnan av Barncancerfondens verksamhet är våra tre ändamål, som också stärks av vår insamlingsverksamhet. Tillsammans ska våra tre ändamål – forskning och utbildning, råd och stöd, och information – generera mesta möjliga nytta av de medel våra givare bidrar med. Ändamålen och vår övergripande verksamhetsstruktur är väl avvägd och ett resultat av noggrann analys kring hur vi på bästa sätt kan göra skillnad. Bortom själva behovsanalysen ser vi på Barncancerfonden flera fördelar med att jobba med tre ändamål; vi skapar en tydlig struktur kring vår verksamhet både internt och externt, vi kan fördela och utkräva ansvar och mandat, samt målsätta, mäta och följa upp vårt arbete på ett bättre sätt. Det ger oss också möjlighet att fokusera arbetet och aktiviteterna inom ett ändamål, samtidigt som vi även jobbar gränsöverskridande.
Det hänger ihop
Våra tre ändamål är inte separata enheter, utan ömsesidigt beroende av varandra. Utan informationsändamålets arbete för att öka kännedomen om barncancersjukdomars förekomst och utan att driva opinion försämras våra förutsättningar att etablera viktiga samarbeten för den ovärderliga råd- och stödverksamheten, för att nå ut med våra forskningsutlysningar och naturligtvis även för vårt insamlingsarbete. I andra änden måste vårt forskningsändamål och den delen av vår verksamhet bedrivas på rätt sätt för att vi ska kunna vara trovärdiga i vår kommunikation och i det stöd vi tillhandahåller inom ändamålet råd och stöd.
Samarbetet mellan ändamålen är nära och vi är naturligtvis samordnade i hur vi planerar, genomför och följer upp våra aktiviteter. Vi kvalitetssäkrar också vårt arbete på alla nivåer i vår verksamhet. Vi har dels interna regler och riktlinjer, dels styrs vi av externa regler och krav. Vi jobbar hela tiden för att bli bättre och räds inte att ifrågasätta huruvida vi kan eller bör jobba på ett annat sätt som i slutändan genererar ett större värde för dem vi ska finnas till för – de barn som drabbas av barncancer.
Femårsstrategin är vår ledstjärna
Med utgångspunkt i vår nollvision arbetar vi på Barncancerfonden utifrån övertygelsen att en tydlig och konkret strategi ska fungera som kompassnål i hur vi navigerar. Vår strategi ska med andra ord vara ett hjälpmedel i vardagen och ett rättesnöre för hur vi prioriterar i olika delar av vår verksamhet. Det faktum att strategin sträcker sig över fem år, mellan 2018 och 2022, förbättrar vår möjlighet att vara tydlig.
I breda ordalag innebär vår nya strategi att vi har ett nytt långsiktigt mål för insamling att förhålla oss till, att vi ska arbeta mer proaktivt med att öka forskningen inom barncancer, samt att vi ska utveckla stödet till och medvetenheten om vuxna som haft cancer som barn. Våra övergripande strategiska ambitioner bryts nu ner i långsiktiga och kortsiktiga mål, vilka blir viktiga ingångsvärden för våra årsplaner och vår aktivitetsplanering inom respektive ändamål. Som grundfilosofi tror vi på att jobba med tydliga mål, mätetal och prestationsindikatorer för alla delar av vår verksamhet. Det är så vi en dag ska nå vårt slutgiltiga mål – att en gång för alla utrota barncancer.